Aineiston toimitusohje

AINEISTON TOIMITUSOHJE KIRJAPAINOON

Kirjapainoon toimitetaan PDF-tiedosto(t), jossa aineisto on keskellä arkkia. Kaikkien samassa tiedostossa olevien sivujen tulee olla samankokoisia ja -suuntaisia. Aineiston voi toimittaa sähköpostilla osoitteeseen janne.vaarto@kirjaksi.net. Suuremmat aineistot voi ladata Kirjaksi.Net dropbox-tilaan. Jos aineistosi koostuu monesta tiedostosta, suosittelemme pakkaamaan materiaalin zip-tiedostoksi.

KOKO

Mielellään 100% oikeassa koossa.

KUVAT

Normaalikuvien resoluutio 300 dpi. Logot 600dpi. Kuvat käy RGB-väriavaruudessa, mutta mieluiten CMYK -muodossa.
Työn tekeminen kuvankäsittelyssä (esimerkiksi Photoshop), resoluutio 600dpi.

LEIKKUUVARAT

PDF-tiedostossa tulee olla 3 mm leikkuvarat mukana, jotta vältytään ei-toivotuilta valkoisilta reunuksilta. Leikkuumerkit mukaan. Adoben ohjelmissa Document setup > Bleed 3 mm. Muut ohjelmat: jos aiheet menee leikkaukseen, tee dokumentista ympäriinsä 3 mm suuremmaksi (A4 210x297mm> 216x303mm). Jos painotuotteen reunukset valkoiset, leikkuuvaroja ei tarvita.

VIIVAN PAKSUUS

Pienin suositeltu viivan paksuus on 0,25 pt. Ohuissa viivoissa vältettävä monivärisyyttä tai negatiivikäyttöä (valkoinen viiva mustalla taustalla).

FONTIT

PDF-tiedostossa tulee olla käytetyt fontit mukana. Grafiikkatiedostojen (mm. logot, grafiikat yms.) fontit kannattaa muuntaa poluiksi, jolloin ne eivät muutu.

VÄRIT

Neliväritöissä suosittelemme prosessivärien käyttöä. Päällystetylle paperille suosittelemme IsoCoated_v2 tai Coated FOGRA39 -väriprofiilia. Kuvissa voi käyttää RGB -väriprofiilia (sRGB). Mustavalkoisissa töissä tiedosto ei saa sisältää mitään värejä, eli pdf:ää tehtäessä on käytettävä mustavalkoasetusta.

PÄÄLLEPAINATUS

Päällepainatus vain mustaan. Musta 100 % (C0M0Y0K100).

PDF-TIEDOSTON TULOSTAMINEN

Asetus Press quality / Painolaatu -asetusta käyttäen. Adoben ohjelmissa Marks&Bleed -kohtaan Bleed 3 mm